فهرست مطالب

تحقیقات مالی - پیاپی 45 (بهار 1396)

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 45 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد اصولیان*، آیجمال کر صفحات 1-22
    بررسی روند و پیش بینی نسبت بدهی، یکی از مباحث جذاب و موردعلاقه سرمایه گذاران، مدیران، تحلیلگران مالی و اعتباردهندگان بوده است. در این پژوهش از چهار مدل شبیه سازی بر پایه نسبت بدهی، هدف و سرعت تعدیل به سمت هدف، برای پیش بینی نسبت بدهی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. ابتدا روند و پایداری ساختار سرمایه در یک دوره 11 ساله به صورت فصلی از فصل اول سال 1383 تا فصل سوم سال 1393 بررسی شد. نتایج نشان داد، هرچه دوره بررسی پایداری نسبت بدهی طولانی شود، رژیم های پایدار کمتر خواهد بود. رژیم های پایدار اغلب در نسبت های بدهی بالاتر از 4/0 رخ می دهد. نتایج به دست آمده از شبیه سازی نشان دهنده این است که مدل های با نسبت هدف متغیر در زمان و مدل های منطقه هدف انعطاف پذیر، در شبیه سازی نسبت بدهی داده های واقعی بهترین عملکرد را داشته اند.
    کلیدواژگان: اهرم هدف، پایداری ساختار سرمایه هدف، شبیه سازی نسبت بدهی، مدل های با نسبت هدف متغیر در زمان
  • سعید باجلان*، رضا راعی، شاپور محمدی صفحات 23-40
    این تحقیق سعی دارد با بهره گیری همزمان از توزیع های ترکیبی و مفهوم کاپیولا، تابع توزیع توامان زیان های واردشده بر اکسپوژرهای مختلف تحت پوشش یک بیمه نامه خاص را نسبت به توزیع های آماری موجود، با دقت بیشتری مدل سازی کند. در این تحقیق از توزیع خاصی که ترکیبی از توزیع تی استودنت چوله هایپربولیک تعمیم یافته و نظریه مقادیر فرین است، برای مدل سازی توابع زیان حاشیه ای و از مفهوم کاپیولا برای مدل سازی ساختار وابستگی میان آنها استفاده شده است. کاپیولاهای گوسی، تی، فرانک، گامبل و کلایتون، مهم ترین انواع کاپیولای بررسی شده اند تا از بین آنها بهترین گزینه برای تشریح ساختار وابستگی زیان ها انتخاب شود. داده های مورد استفاده در این تحقیق مقدار خسارت های جانی و مالی بیمه نامه های شخص ثالث وسایل نقلیه موتوری است. نتایج تحقیق نشان می دهد با بهره گیری از توزیع ترکیبی پیشنهادی و کاپیولای کلایتون تابع توزیع توام، می توان به خوبی زیان های نشئت گرفته از بیمه نامه شخص ثالث را مدل سازی کرد.
    کلیدواژگان: توزیع ترکیبی، توزیع توام، توزیع حاشیه ای، تابع کاپیولا
  • غزاله باغبانی، فرزاد اسکندری* صفحات 41-60
    موضوع کفایت وجه نقد در بانک ها، یکی از مسائل مهم برای مدیران و به خصوص روسای هر شعبه به شمار می رود؛ چرا که کمبود وجه نقد روزانه در صندوق شعبه به عدم پاسخگویی به نیاز مشتری می انجامد و از سوی دیگر، مازاد وجه نقد در شعبه موجب افزایش هزینه بابت انتقال آن به خزانه بانک می شود. از این رو بانک ها همواره درصدد تعیین مقدار وجه نقد مورد نیاز خود با توجه به عملیات روزانه هستند. به همین منظور در این مقاله، شعب بانک تجارت ، با توجه به تنوع بین شعب، با دو روش خوشه بندی سلسله مراتبی و خوشه بندی برمبنای رویکرد بیزی در خوشه های متشابه دسته بندی شدند؛ سپس با در نظر گرفتن نتایج خوشه بندی، مقدار وجه نقد ورودی و نیز وجه نقد مصرفی از طریق شبکه های عصبی برآورد شد تا از این طریق امکان محاسبه وجه نقد لازم برای شعب فراهم شود. نتایج تحقیق نشان می دهد، برآورد وجه نقد مصرفی و ورودی شعب بانک با استفاده از شبکه عصبی و لحاظ کردن نتایج خوشه بندی شعب با رویکرد بیزی، دارای دقت بیشتری نسبت به نتایج خوشه بندی شعب با روش معمول است.
    کلیدواژگان: بانکداری، برآورد، خوشه بندی، رویکرد بیزی، شبکه عصبی
  • محمد علی دهقان دهنوی، اویس محرم اوغلی*، محیا بایی صفحات 61-80
    هدف این مقاله بررسی نحوه اثرگذاری عوامل تعیین کننده ریسک پذیری در صنعت بانکداری ایران با تاکید خاص بر متغیر ساختار مالکیت بانک ها است. برای دستیابی به این هدف با استفاده از روش داده های تابلویی، نحوه تاثیرگذاری متغیرهای مختلفی بر شاخص هایی از ریسک اعتباری و ثبات بانک ها برازش شده است. یافته های این مطالعه که از یک نمونه داده های تابلویی شامل 18 بانک طی سال های 1393 -1388 استفاده می کند، نشان می دهد به طور کلی بانک هایی که دارای تمرکز مالکیت بالایی هستند، در معرض ریسک بیشتری قرار دارند. تمرکز مالکیت در بانک های خصوصی باعث افزایش ریسک و کاهش شاخص ثبات شده و در بانک های دولتی، موجب افزایش ریسک (مانند بانک های خصوصی ولی با شدت کمتر) و افزایش شاخص ثبات (خلاف رفتار بانک های خصوصی) می شود. همچنین سایر نتایج نشان می دهد که اندازه بانک، سودآوری، بهره وری و نسبت حقوق صاحبان سهام به دارایی، روی ریسک های اعتباری و ثبات بانک ها، تاثیر معناداری دارند.
    کلیدواژگان: بانکداری ایران، پایداری، ریسک، ساختار سرمایه، مالکیت
  • سید رسول سجاد، سیده زهرا ابطحی * صفحات 81-96
    با توجه به کاربرد توزیع بازدهی در محاسبه معیارهای ریسک و وابستگی دقت تخمین این معیارها به صحت توزیع بازده، برآورد صحیح آن همواره در کانون توجه پژوهشگران بوده است. با وجودی که استفاده از مدل پارامتری نوسانات تصادفی به منظور تخمین نوسانات بازده در مطالعات پیشین متداول است، فرض مذکور اغلب به نتایجی با دقت کافی منجر نمی شود، بنابراین در این تحقیق برخلاف فرض معمول پارامتری بودن توزیع جملات اخلال در مدل نوسانات تصادفی، با بهره گیری از رویکرد نیمه پارامتری بیزی، به تخمین جملات اخلال پرداخته شده است. در پژوهش حاضر توزیع لگاریتم مربع بازده شاخص گروه بانکی با به کارگیری آمیخته ای از توزیع های خانواده نرمال و با استفاده از زنجیره مارکف مونت کارلو مدل سازی شد و در نهایت نتایج آن با مدل نوسانات تصادفی نرمال، مقایسه گردید. نتایج این بررسی نشان می دهد، در مواقعی که توزیع بازده دارای چولگی باشد، مدل نیمه پارامتری نوسانات را دقیق تر تخمین می زند، ضمن آن که در شرایطی که توزیع بازده به توزیع نرمال نزدیک باشد، نتایج مدل حاضر، مشابه نتایج مدل نیمه پارامتری با فرض توزیع نرمال خواهد بود.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض خطر، الگوریتم زنجیره مارکف مونت کارلو، بازده دارایی، فرایند دیریکله، مدل نوسانات تصادفی
  • شهاب الدین شمس *، امیرتیمور اسفندیاری مقدم صفحات 97-118
    در این پژوهش با استفاده از داده های آماری ماهانه 24 شرکت سرمایه گذاری و با به کارگیری مدل لاکونیشوک (1992) طی دوره زمانی 1394- 1388، تاثیر رفتار توده واری بر عملکرد این شرکت ها بر اساس نظریه های مدرن و فرامدرن پرتفوی بررسی شده است. برای این منظور، ابتدا متغیر های پژوهش از لحاظ مانایی بررسی شدند، سپس از روش حداقل مربعات تعمیم یافته برآوردی (EGLS) و گشتاور تعمیم یافته (GMM) برای تجزیه و تحلیل داده و آزمون فرضیه ها استفاده شد. یافته ها نشان می دهد رفتار توده وار در شرکت های سرمایه گذاری بر معیارهای عملکرد هم بر اساس نظریه های مدرن و هم بر اساس نظریه های فر امدرن پرتفوی تاثیر منفی معناداری می گذارد. به بیان دیگر، توده واری بر کلیه معیارهای عملکرد، یعنی نسبت های جنسن، شارپ، ترینر، سورتینو، پتانسیل مطلوب، امگا و ترینر تعدیل شده و جنسن تعدیل شده، اثر منفی و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: پرتفوی، توده واری، شرکت های سرمایه گذاری، عملکرد، مالی رفتاری
  • محمد عزیزی *، مریم ملایجردی صفحات 119-138
    امروزه کارآفرینی اجتماعی به عنوان راهکاری اثرگذار و پایدار در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها شناخته می شود و هر روزه توجه بخش های گسترده تری از جامعه را به خود جلب می کند. چگونگی تامین مالی یکی از موضوع های راهبردی پیش روی کارآفرینان اجتماعی برای راه اندازی و مدیریت کسب وکارهای اجتماعی است. این پژوهش با هدف شناسایی روش های تامین مالی کارآفرینان اجتماعی اجرا شده است. روش انجام این پژوهش از نظر ماهیت، از نوع پیمایشی بوده و به لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری، مدیران و کارآفرینان اجتماعی فعال در شهر تهران هستند. نمونه آماری تحقیق شامل 120 کارآفرین اجتماعی فعال است. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل عاملی تاییدی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد کمک های مالی، درآمدزایی، سرمایه گذاری و کمک های دولتی، به ترتیب بیشترین نقش را در تامین منابع مالی و درآمد کارآفرینان اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: جمع سپاری، روش های تامین مالی، کارآفرینی اجتماعی، کسب وکار، منابع مالی
  • سعید فلاح پور، عیسی نوروزی یان لکوان*، محمد هندیجانی زاده صفحات 139-156
    پیش بینی درماندگی مالی از مسائل مهمی است که همواره پژوهشگران، موسسه های اعتباری و بانک ها به آن توجه کرده اند. تاکنون تحقیقات بسیاری در این زمینه صورت گرفته است، ولی استفاده از مدل های ترکیب شده انتخاب ویژگی و مدل طبقه بندی کننده، از مسائلی است که فقط در سال های اخیر توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است. در این مقاله ماشین بردار پشتیبان با چهار تابع کرنل خطی، چند جمله ای، شعاعی و سیگمویید به عنوال مدل طبقه بندی کننده و ترکیب آن با روش های انتخاب ویژگی فیلترکننده و پوشش دهنده استفاده شده است. همچنین از الگوریتم ژنتیک که یکی از انواع روش های پوشش دهنده انتخاب ویژگی است و روش های آنالیز اجزای اساسی، زنجیره اطلاعات و رلیف که جزء روش های فیلترکننده انتخاب ویژگی هستند، استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که روش الگوریتم ژنتیک نسبت به روش های فیلترکننده، عملکرد بهتری دارد. همچنین دقت ماشین بردار پشتیبان با توابع کرنل خطی، چند جمله ای، شعاعی و سیگمویید در ترکیب با الگوریتم ژنتیک، با سطح اطمینان 95 درصد تفاوت معناداری با هم ندارند.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، پوشش دهنده، درماندگی مالی، فیلترکننده، ماشین بردار پشتیبان
  • امیرعباس نجفی، کبری نوپور*، علیرضا قهطرانی صفحات 157-172
    در این نوشتار مسئله انتخاب سبد مالی با استفاده از رویکرد بهینه سازی بازه ای بررسی شده است. بدین منظور ارزش در معرض خطر مشروط که زیان انتظاری در یک سطح اطمینان تعیین شده را برآورد می کند، معیاری برای برآورد ریسک در نظر گرفته شده است. استفاده از ارزش در معرض خطر مشروط، باعث می شود که مدل انتخاب سبد سهام به یک مدل برنامه ریزی خطی تبدیل شود. توسعه صورت گرفته در این مدل، در نظر گرفتن بازده های انتظاری به شکل بازه ای است؛ به همین دلیل از رویکرد بهینه سازی بازه ای استفاده می شود. بهینه سازی بازه ای برای در نظر گرفتن عدم قطعیت داده هاست. این رویکرد مدل های قطعی را به دنیای واقعی نزدیک تر می کند، درواقع به کمک این مدل می توان در بدترین حالت نوسان بازار سهام، به بهترین جواب رسید نتایج حل این مدل نشان دهنده کارایی رویکردی است که در این پژوهش پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض خطر مشروط، برنامه ریزی خطی، بهینه سازی بازه ای، سبد مالی
  • سید حامد وارث، رضا تهرانی، محمد جواد بناءزاده* صفحات 173-192
    همواره تاثیر تنوع کسب وکار شرکت بر عملکرد موضوع بحث برانگیزی بوده است. مدل های کلی تاثیر تنوع بر عملکرد به سه گروه کلی دسته بندی می شوند: مدل های ایجاد ارزش، مدل های U معکوس و مدل های کاهش ارزش. تحقیقات مربوط به تاثیر استراتژی تنوع بر عملکرد هنوز به بلوغ نرسیده است؛ زیرا محققان در این زمینه اجماع نظر ندارند و به نتایج قابل تعبیر و پایداری دست نیافته اند؛ به ویژه اینکه تنوع بخشی پرتفوی شرکت های هلدینگ ایرانی تاکنون بررسی نشده است. در این پژوهش ما به بررسی تاثیر تنوع سبد کسب وکار بر عملکرد مالی و ریسک شرکت هلدینگ پرداخته ایم. بدین منظور 37 شرکت هلدینگ سهامی عام فعال در بورس اوراق بهادار تهران را طی سال های 1390 تا 1394 (5 سال) بررسی کردیم. روش استفاده شده، رگرسیون چندگانه داده های تابلویی است. برای بررسی اعتبار مدل و آزمون فرضیه ها، به ترتیب آزمون F و آزمون t در نرم افزار ایویوز 9 اجرا شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد در سطح اطمینان 95 درصد، تنوع سبد کسب وکار هلدینگ رابطه مستقیمی با بازده دارایی ها برقرار کرده است، اما تنوع رابطه خطی معناداری با انحراف بازده سهام ندارد.
    کلیدواژگان: استراتژی تنوع، پرتفوی، ریسک، عملکرد مالی، هلدینگ
|
  • Mohammad Osoolian *, Aijamal Kor Pages 1-22
    Reviewing trend and forecasting the debt ratio is one of the attractive topics for investors, managers, financial analysts and creditors. In this research, in order to forecasting debt ratio for listed companies in Tehran Stock Exchange, target leverage and speed of adjustment to the target leverage were used in four simulation models. first, The process and the stability of the capital structure were investigated on a seasonal period of 11 years from the first quarter of 1383 to the third quarter of 1393. The results indicate that, If the review period of stability regime is prolonge, sustainable regime will be less. Often, sustainable regime occured in debt ratios higher than 4.0. The results of the simulation indicate that Time-varying Target Ratios Models and Flexible Target Zone Models have best function in debt ratio simulation in real data.
    Keywords: Leverage Simulation, Stability of Target Capital Structure, Target Leverage, Time-varying Target Ratios Models
  • Saeed Bajalan *, Reza Raei, Shapour Mohammadi Pages 23-40
    This paper analyses whether joint probability distribution function of losses due to different exposures covered under the same policy could be modeled in an appropriate manner via mixture distribution proposed and copula concept.
    Special type of distribution which is a mixture of Generalized Hyperbolic Skew t distribution and Extreme Value theory (EVT) has been used for modeling marginal distributions of claims and copula function has been considered as a means of modeling dependency structure among claims. Most important copula including; Gaussian, t, Frank, Gumbel and Clayton was tested from goodness of fit point of view.
    The data used in this study are the amount of property damage and bodily injury covered under automobile liability insurance.
    Results reveal that joint probability distribution of claims could be effectively modeled by Clayton copula and proposed mixture distribution.
    Keywords: Marginal distribution, Mixture Distribution, Joint Probability Distribution, Copula function
  • Ghazaleh Baghbabi, Farzad Eskandari * Pages 41-60
    Cash adequacy in banks’ branches is considered as the significant issues for branch managers; because the daily cash shortage in branches’ funds might lead to the lack of fulfilling customers’ needs. On the other hand, cash surplus in branches will increase the expenses which arise from its transfer to the banks’ treasuries. Therefore, banks have always been attempting to estimate their required cash according to their daily operations and. In this regard, iIn this article, branches of Tejarat Bank, with regard to their diversity, have been classified in similar clusters with the two methods of hierarchical clustering and clustering based on Bayesian approach .Then, based on the results obtained from the clustering, the input cash to the branches as well as the cash consumption in the branches were estimated through the neural networks, which made it possible to calculate the required cash in branches. The results show that the estimation of input and consumed cash of branches using neural network and regarding the results obtained from Bayesian approach for branches clustering enjoys higher precision in comparison to the results obtained from the classic methods of clustering.
    Keywords: Banking, bayesian approach, clustering, Estimate, neural network
  • Mohammad Ali Dehghan Dehnavi, Oveise Moharram Oghli *, Mahya Baei Pages 61-80
    Abstract: The purpose of this paper is to examine the impact of the determinants of risk-taking in the banking industry in iran with a special emphasis on ownership structure variable.. To do so, a panel data set of 18 banks over the periods of 2009- 2014 is being collected and used. Using panel data estimation methods, indicators associated in credit risk and stability is regressed on ownership structure variable and a set of other explanatory and controlling variables. The findings showed that in general banks with high ownership concentration are at higher risk. Also, the concentration of ownership in private banks caused to increase the risk and at the same time reduce the stability indicator while state-owned banks show similarly, an increase in the risk but with less intensity and an increase in the stability contrary to private banks.
    Keywords: capital structure, Iran's banking, Ownership, Risk
  • Rasoul Sajjad, Zahra Abtahi * Pages 81-96
    Estimation of the return distribution has a crucial role in Risk measurement and since the precision of risk measures depends on the precision of the return distribution, truly estimation of return distribution has attracted a huge attention. Although using Stochastic Volatility models with parametric assumptions for estimation and illustration of the volatilities has been common in research, these assumptions usually result in careless estimations. So in the following research a semiparametric approach has been used for estimation of the volatility by using a normal mixture dirichlet process. In this paper the distribution of the logarithm of the squared returns of banking index of Tehran Stock Exchange has been estimated by using mixtures of normal family and employing an MCMC algorithm. Finally, the results has been compared to the Basic stochastic volatility model. The results show that when the return distribution is skewed, estimates of volatility using the model can differ dramatically from those using a Normal return distribution. Furthermore, when return distribution is similar to a normal distribution, the results of this model are similar to the results of the parametric model.
    Keywords: asset return, dirichlet process, MCMC algorithm, stochastic volatility model, VaR
  • Shahabeddin Shams *, Amir Teymur Esfandirari Moghaddam Pages 97-118
    In this research,by using statistical data of 24 accepted investment companies on a monthly basis, and by using Lakonishok model (1992) for the period 1388-1394, impact of herding behavior on the performance of the companies based on modern and post modern portfolio theory is examined. In order to analyze data and examine the hypothesis, after reviewing the static of variables, has been used by Generalized Method of Moments (GMM) and Generalized Least Squares (EGLS) methods of estimations. Results indicate that herding behavior in investment companies’ significant negative impact on performance criteria based on the theories of modern and post modern portfolio. In other words, herding behavior is negatively affected on all performance measures Jensen, Sharp, Trainer, Sortino, good potential, Omega, Trainer adjusted and Jensen adjusted
    Keywords: Herding, Investment companies, performance
  • Mohammad Azizi *, Maryam Malayjerdi Pages 119-138
    Todays, social entrepreneurship is recognized as a way of effective and sustainable economic and social development. So, this concept needs more attention on the society and the country level. However, financing is a strategic issues that social entrepreneurs are facing in launching and managing social businesses. The aims of this study is to identify the ways of financing social entrepreneurship. Methodology of the study is survey approach and the purpose is an applied research. Data was gathered by researcher made questionnaire that validity are confirmed by experts and reliability was proved by Alpha. Statistical population, are executives and social entrepreneurs in Tehran city. The sample included 120 active social entrepreneurs. Data analysis is done by descriptive statistics and confirmative factor analysis. The results showed that grants, in come, investment, and government support are the most important role in social entrepreneurship financing.
    Keywords: Business, Crowed sourcing, Funds, Methods of financing, Social entrepreneurship
  • Saeid Fallahpour, Eisa Norouzian Lakvan *, Mohammad Hendijani Zadeh Pages 139-156
    Financial distress prediction (FDP) is a great important subject that has always been interesting to researchers, financial institutions and banks. Tough many works have been done in this area, but use of combined approach of feature selection and classifier is an issue that has attracted researcher's attention just in recent years. In this paper, four well-known kinds of SVM that each of them has it's own kernel function including: linear, polynomial, radial and sigmoid have been introduced as the main classifiers of our proposed approach. These four methods have been integrated with genetic algorithm (GA) as a wrapper feature selection approach as well as three techniques of filtering feature selection approach called: principle component analysis (PCA), information gain and relief. Brought results indicated that genetic algorithm outperformed the other feature selection techniques in it's combination with SVM methods. Furthermore, implemented hypothesis test implied that there was no significance level among GA-SVM (linear), GA-SVM (radial), GA-SVM (polynomial) and GA-SVM (sigmoid) techniques with confidence level of %95.
    Keywords: Genetic algorithm, wrapper, financial distress, filter, Support Vector Machine
  • Amir Abbas Najafi, Kobra Nopour *, Alireza Ghatarani Pages 157-172
    In this paper portfolio selection problem with interval optimization approach is surveyed. CVaR is risk measure. CVaR is the expected loss depending on the chosen confidence level. Using CVaR makes the portfolio selection problem linear programming. Contribution of this paper is to consider mean expected interval; this development help portfolio selection problem to consider uncertainty. Interval optimization is modeling approach to consider parameters uncertainty in this paper. Considering uncertainty make model more realistic. The results of model show that this approach has computational efficiency and on the other hand proposed model produce better solution in risk and portfolio rate of return point of view.
    Keywords: Conditional Value at Risk, Interval Optimization, Linear Programming, Portfolio Selection
  • Sayed Hamed Vares, Reza Tehrani, Mohammad Javad Bannazadeh * Pages 173-192
    Up to now, the effects of diversification of business portfolio has been a controversial topic. Models of the effects of diversification on performance are categorized in three groups: Value Enhancing Models, Inverted-U Models and Value-Destroying Models. Researches on this subject have not achieved maturity because They have not achieved consensus on a single conclusion and These researches have not achieved interpretable and stable results. Specially diversification of Iranian holding companies have not been considered yet. In this survey, we consider the impact of business portfolio diversification on financial performance and risk. 37 LLP conglomerates that are active in The Teheran Stock Market are considered during 1390 to 1394 (5 years). For considering validity of model and coefficients respectively the F test and T test is used. These tests are done by Eviews 9. In the 95% level of confidence, the conclusions shows that there isn’t a linear relationship between diversification with ROE and risk.
    Keywords: Diversification strategy, Financial performance, Risk, Portfolio, Holding company